• 1,5 kilogram aardappelen
  • 1,5 kilogram winterpeen
  • 750 gram ui
  • 100 ml melk
  • 3 laurierblaadjes
  • 50 gram boter
  • bosje bladpeterselie
  • 400 gram oude kaas
 

Is het winterseizoen weer in aantocht of misschien alweer in volle gang? Een lekker hutspot doet een mens natuurlijk goed en het is bovendien helemaal geen grote opgave om het te maken. Hutspot kan gegeten worden met allerlei bijgerechten, maar bij dit recept gaat het natuurlijk helemaal om het oer-Hollandse hutspot gerecht. Het is goed om te zorgen dat je de ingrediënten vooraf al in huis hebt, zodat je bij het starten met bereiden niet voor een verassing zal komen te staan. Hutspot kan op verschillende manieren gemaakt worden en is bovendien eenvoudig in eigen keuken klaar te maken. Lekker om te bereiden voor je eigen gezin, maar ook om op tafel te zetten voor een groepje van meerdere gasten. Als je een heerlijke hutspot wilt maken is het naast dit recept natuurlijk ook mogelijk om voor één van de andere recepten te kiezen. Net als voor ieder recept kan je op smaak nog wat toevoegen of juist een deel vervangen, om zo een heerlijke eigen teint aan het recept te geven.

Bereiding hutspot

Als je deze hutspot op een goede manier wilt bereiden is het belangrijk dat je alle ingrediënten goed bekijkt en dus vooraf in huis haalt. Dit recept geeft je genoeg hutspot om te maken voor 5 personen. Om het gerecht van begin tot eind klaar te kunnen zetten heb je ongeveer 45 tot 50 minuten nodig, waarna jij en je gezin of gasten heerlijk zullen kunnen smullen. Wanneer je goed de stappen van het recept leest zal je altijd tot een heerlijke hutspot kunnen komen, zonder het gebruik van professionele apparaten.1. Schil de aardappelen en snijd deze in vieren. Neem de winterpenen, was deze en snijd ze in grote stukken.

2. Pel de uien en snijd ook deze in grote stukken. Pak vervolgens de bladpeterselie en snijd dit bosje in uiterst fijne stukjes.

3. Zet een hoge pan met 1 liter water op het vuur en breng dit aan de kook.

4. Stop de aardappelen, de wortels en de ui in de pan en doe de deksel op de pan.

5. Laat de ingrediënten in je pan zo’n 25 minuten koken en voeg tussentijds 1 eetlepel zout en een theelepeltje zwarte peper toe samen met de 3 laurierblaadjes.

6. Giet de inhoud van de pan af en haal de laurierblaadjes uit het mengsel.

7. Stamp de hutspot met een goede stamper een beetje grof. Het moet natuurlijk geen pap worden.

8. Roer de boter door de hutspot en voeg tussentijds de melk toe.

9. Proef de hutspot die je bereid hebt en breng het geheel eventueel nog wat op smaak door een snufje peper en zout toe te voegen.

10. Snijd de kaas in kleine blokjes en strooi deze bij het opdienen over de hutspot samen met de fijngesneden peterselie. Als je dit hebt gedaan kan iedereen smakelijk eten!

Eet smakelijk!

Roer door het recept wat uitgebakken spekreepjes. Hierdoor komt er een harde bite in het gerecht en geeft het een wat zoutere smaak.